Oslo trenger et nytt arbeidermuseum

Kulturdepartementet har bevilget 2,5 millioner til å opprette et arbeidermuseum ved Akerselva. Trenger byen egentlig et nytt museum nå?

Tekst: Lars Emil Hansen, direktør Oslo Museum

Museet vil være en del av Oslo Museum og utvikles i samarbeid med bydel Sagene, Norsk Teknisk Museum og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek. Beboerne i nærmiljøet vil være en viktig ressurs og trekkes aktivt med i driften av stedet. Museet organiseres som et slags ”økomuseum” – der industrimiljøet langs elva vil spille hovedrollen, sammen med et nytt besøkssenter med utstillinger.

Hva skal være på et arbeidermuseum?

I det nye besøkssenteret vil vi presentere skiftende kulturhistoriske utstillinger om industrihistorie- og arbeiderklassens hverdagsliv, men også om mer samfunnsaktuelle temaer som dagens arbeidsliv, både i Oslo og i en global sammenheng.

Ut fra dette stedet vil det arrangeres vandringer og foredrag. I tillegg vil det være digital informasjon til smart-telefoner (som f. eks iPhone). Langs Akerselva er også en mulighet for å sette opp skilt eller digitale informasjonssøyler til å formidle dette områdets kultur- og sosialhistorie. Som en del av senteret ønsker vi også et kafé- og møtestedtilbud. Vi begynner nå arbeidet med å finne et godt lokale for formidlingssenteret, og vi er allerede i dialog med aktuelle utleiere.

Trenger vi et arbeidermuseum?

Akerselva ligger midt i hjertet for moderniseringen av Kristiania og Norge og livet rundt Akerselva er starten på den moderne byen. Historien om industrialiseringen og fremveksten av arbeidermiljøet er også historien om klassesamfunnets og arbeiderbevegelsens fremvekst, dets skyggesider og utviklingen av det moderne velferdssamfunnet.

Skyggesiden av industrialismen, 1800-tallets arbeidsvilkår og klassesamfunn er samfunnsforhold som vi ikke ønsker oss tilbake til, og dette er viktige historier som er i ferd med å bli glemt.

Så svaret er ja, vi tror dette blir et fantastisk tilbud til hele byens befolkning.

“Museum i miniatyr”

Vi ønsker ikke å lage enda en stor museumsbygning, vi ønsker å fortelle om Akerselva der den er. Dette er kulturhistorie på rot! Vi lurer derfor på å kalle dette for et museum i miniatyr, besøkssenter eller et “økomuseum”. Dette innebærer at formidlingen ikke bare behøver å være låst til en bestemt bygning, men kan gjennomføres med ulike former for historiske vandringer (også digitale!) og lokalhistoriske informasjonsskilt.

Langs Akerselva ligger landskapet rette for å utvikle denne typen museum. En stor del av fabrikkbygningene fra industrialismens storhetstid (1860-1960) er godt bevart. I nærheten av elva finnes også ulike generasjoner arbeiderboliger, både større trebygninger og leiegårder i mur. Oslo Museum er allerede i besittelse av en slik leilighet som benyttes til formidling. Den ligger på Sagene, like ved elva, og er tidsriktig innredet anno 1900-1920.

Hva skjer nå?

Vi håper å kunne åpne dørene til det nye formidlingssentret i løpet av 2013. Arbeidet med å utforme senteret starter våren 2012. Fram til senteret åpner i 2013 vil Oslo Museum, som tidligere år, arrangere byvandringer i området for skoleklasser og grupper på bestilling.

Lars Emil Hansen
Konstituert direktør

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s