Vi gratulerer Lars Roede som en av årets bypatrioter!

7108899337_4e386a972f_h

Oslo Byes Vel har tildelt arkitekt og tidligere direktør ved Oslo Bymuseum Lars Roede og kunsthistoriker og tidligere førsteantikvar hos Byantikvaren i Oslo Truls Aslaksby æresprisen som «årets bypatrioter».

Helt siden 1970-tallet har arkitekturhistoriker og Oslo-fantast Lars Roede vært opptatt av bygningsvern og historieformidling, både i sitt faglige yrkesliv og som aktivt medlem i ulike organisasjoner. Han er kjent som arkitekt, byhistoriker, forfatter, foredragsholder og kulturminneverner. I tillegg har han ledet utallige byvandringer under merkevaren «Kjenn din by» i regi av Bymuseet i Oslo.

Roede har vært en sentral medarbeider hos blant annet Byantikvaren i Oslo, Fortidsminneforeningen, Riksantikvaren og Norsk Folkemuseum, før han i 2002 ble direktør ved Oslo Bymuseum.

Nåværende direktør ved Oslo Museum Lars Emil Hansen synes prisen er mer enn velfortjent:

– Lars Roede er en svært kunnskapsrik og engasjert historieformidler, og få kjenner byens historie bedre enn ham.  Gjennom egen forskning har han bidratt til ny kunnskap om byens arkitektur og byggeskikk på 1600-tallet og 1700-tallet, og hele hans faglige virke vitner om et stort engasjement for bevaring og formidling av Oslos historie.

Roede ble pensjonist i 2011, men er fortsatt tilknyttet Oslo Museum. Og han har ikke tenkt til å gi seg ennå, verken som samfunnsdebattant, leder av byvandringer eller som forfatter. I 2012 kom den forskningsbaserte praktboken om Frogner Hovedgård, og han er nå i innspurten på en ny bok om historiske oslokart som etter planen skal være klar til jul.

* Oslo Byes Vel deler ut prisen til personer som har medvirket i arbeidet med å bevare Oslos særpreg og miljøkvaliteter, eller til personer som har bidratt til å spre interesse og kunnskap om byen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s