Takk til fargerike Sossen Krohg!

Sossen

Sossen Krohg (f. 1923) ble 92 år gammel. Hun startet som skuespiller ved Det Norske Teatret og Folketeatret, der den like kampglade Hans Jacob Nilsen var teatersjef. Senere var hun tilknyttet Oslo Nye Teater.

Tekst: Else Martinsen, fagkonsulent Teatermuseet

Sossen Krohg opprettet i 1966 Club 7 sammen med teatermannen Horovath. Club 7 ble et møtested for avantgarden og opprørsk ungdom. I 20 år drev hun Scene 7, klubbscenen som tiltrakk seg unge teatertalenter.

Sossen Krohg var i slekt med Christiania-bohemens prinsesse, malerinnen Oda Krohg. Sossens mann scenografen Guy Krohg var Oda og Christian Krohs barnebarn. Sossen var som Oda, selvstendig og modig. De brydde seg ikke om hva «andre» mente om deres valg eller livsstil.

Sossen bohemdronningen_HOY

FOTO: Einar Akselsen/NTB Scanpix

Sossen ble kjent i hele landet for sin rolle som den sterke Astrid Anker Hansen i fjernsynsserien «Hotel Cæsar», men hun var så mye mer. Hun spilte i en rekke norske filmer og hun skrev erindringsboken «Hekletøy med store hull» (1986) og sammen med sin mann Guy laget hun blant annet kunstboken «Tankenes reise» (1991).

Utklippsboken fra Club 7 ga hun til Teatermuseet. Nå er den oppbevart ved Nasjonalbibliotekets Teaterhistoriske samling. Club 7 tilhører 1960-80 årenes Norgeshistorie, en tid med kamp for likestilling, likeverd og rettferedighet. Den kampen ble ført av en ung generasjon. Det er denne generasjonen som lå Sossen nærmest – den som hun selv alltid tilhørte!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s