Oslo Museum er i en gunstig posisjon, ettersom selve byen er en levende formidlingsarena. Ikke bare har vi våre faste utstillinger på Frogner og Grønland, men hele byens mangfoldighet fungerer som et museum. Det er flere gode grunner til å utforske Oslo, og riktig nok; hundrevis følger våre byvandringer hver eneste sesong. Hvorfor er det så populært?
Historien
Ideen med byvandringer under merkevaren «Kjenn din by!» ble unnfanget ved by-jubileet i 1950. Bymuseet har hatt ansvaret det meste av denne perioden, og totalt har mange tusen nysgjerrige bysbarn og vitebegjærlige innflyttere vandret gatelangs bak en eller annen kunnskapsrik person med en mikrofon i hånden. De fleste av formidlerne som leder byvandringene er fagfolk med utdanning innen arkitektur, historie eller kunsthistorie. Det kan også være fagfolk i nøkkelposisjoner, eller kunnskapsrike lokalhistorikere og journalister. Vi ønsker oss mange ulike stemmer og synspunkter, og derfor slipper vi også til «vanlige» folk med over gjennomsnittlig kunnskap, engasjement og formidlingsglede. Ikke sjelden samarbeider vi med historielag eller andre organisasjoner.
Fra Rodeløkka-idyll til gatekunst-miljøer
Temaene varierer sterkt; alt fra kjente og ukjente bystrøk og gater, via biografiske vandringer med mennesket i sentrum, til eldre og nyere byutviklingsprosesser og dagsaktuelle byfenomener. Byen rommer så mye, og hver gang forsøker vi å fange en flik av Oslos sjel og/eller historie.
På forsommeren var vi for eksempel turister i Oslo i «det Herrens år 1315», for deretter å drømme oss bort i trehusbebyggelsen på Rodeløkka, for til slutt å havne i kryssild mellom ulike gatekunstuttrykk på det urbane Grünerløkka. På våre vandringer viser vi byen slik den er og har vært, mer enn å ta stilling til hvordan den burde være.
Kjenn din by!
For deg som aldri har deltatt på byvandringer, ligger det en klar oppfordring her. Byen er din, og du bør bli bedre kjent med den! Men hva skal det være godt for? spør du kanskje. Fordi det har verdi! Verdi for deg, fordi kunnskap om byen øker følelsen av tilknytning og stedsidentitet. Bra for byen fordi Oslo trenger ditt engasjement. Vi kan ikke utelukkende overlate forvaltning og byutvikling til markedet og politikken, men vi som befolker byen må bry oss om hva som skjer. Av og til skjer store inngrep og forandringer. Det kan det være fornuftig at vi mener noe om. Lurt er det da om vi vet noe om eksisterende forhold.
Andre argumenter for å delta på byvandringer: Dette er gratis underholdning og opplevelse, og det er sammen med mange andre hyggelige mennesker. Vandringene har en uformell tone, og det er fritt fram for spørsmål og kommenterer fra publikum. Det siste er gjerne med på å understreke en vellykket vandring.
Og til slutt; hvis du ved en slump skulle havne på en annen kant av byen en sen kveld, så har du kanskje vært der før og har følgelig ingen problemer med å finne veien hjem.
Vi er der folk er
Vårt museum ønsker å dokumentere og belyse byen som den er, og treffe folk der de er! Vi er stadig på jakt etter nye temaer og vinklinger. Derfor spør vi: Hvor i byen kunne du tenke deg å vandre? Hva får ditt Oslo-hjerte til å banke?
Ida Lützow-Holm
«Kjenn din by»-general