Oslo Museum åpner billedbasen!

Oslo Museum henger seg på New Yorks byarkiv ved å åpne billedbasen på museet.

Tekst: Kristin M. Gaukstad, avdelingsleder dokumentasjon og samling, Oslo Museum

Nyheten om at det kommunale bildearkivet i New York har frigitt 870 000 bilder fra sitt arkiv har nådd oss her på den andre siden av dammen. Det er et fantastisk stykke arbeid bildearkivet i New York har gjort for å tilgjengeliggjøre vår nære historie. Her kan man se alt fra forandringer i det visuelle gatebildet, menneskers bruk av byens rom, til de mer mørke sider av byens liv.

Bildearkivet er bygget opp av de kommunalt ansattes dokumentasjonsbilder – og ofte er ikke fotograf – eller avfotografert person navngitt. Er dette problematisk for New Yorks billedarkiv? For meg virker det som om de har tatt et valg der hensynet til å kringkaste det de har i arkivene er et viktigere argument – enn å skjule byens og nasjonens hukommelse.

Åpen lisens – spre det videre!

Hvor problematisk det har vært for billedarkivet i New York å publisere alle disse bildene kan ikke jeg svare på – men jeg kan si noe om hvordan Oslo Museum tenker når vi nå har lisensiert alle våre publiserte fotografier med åpen lisens (by-sa).

Den 3. mars 2010 lanserte Oslo Museum og Oslo byarkiv nettportalen www.oslobilder.no. Målet med oslobilder.no er å gi brukerne tilgang til historiske Oslobilder fra flere relevante institusjoner. Våre «skjulte» skatter fra kataloger og magasiner tilgjengeliggjøres og brukerne kan bolte seg i dem hvor enn de oppholder seg.

Siden den gang har interessen for – og besøket på oslobilder bare økt og økt. Samtidig digitaliseres og katalogiseres det «på harde livet» for å dekke over alle tidsepoker og geografiske områder. Da nettportalen ble lansert var vi sjeleglade for at folk kunne se på dem hjemme – og bestille bilder til ulike formål. Vi ønsket også at bildene ble brukt til ulike pedagogiske formål for å spre kunnskap om Oslo.

Men vi oppdaget snart at vi fikk henvendelser fra publikum om lov til å bruke bildene på egne nettsider – og i sammenhenger vi ikke hadde tenkt på som for eksempel bruk som underlagsmateriale til restaurering av bygninger eller forlegg for egne kunstprosjekter (ofte studenter).

Oslobilder har i dag i overkant av 70 000 bilder tilgjengelige for publikum. Vi ønsker å åpne for bruk og frigi større deler av vår samling. Ikke minst er dette interessant for billedbruk på andre nettressurser som f.eks. Wikipedia.

Dersom du trenger bildene i større oppløsning enn det du kan laste ned fra nettet bestiller du bildet på vanlig måte gjennom handlekurvfunksjonen.

60-tallet på Oslobilder. Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum

Folkets – ikke arkivarens eller konservatorens samlinger!

I stortingsmelding 49 (2008-2009) Framtidas museer blir museene oppfordret til å tilgjengeliggjøre sine samlinger, i tråd med strategiske planer for sikring og forvaltning.

Museenes oppdrag er å forvalte, ta vare på – og formidle og tilgjengeliggjøre sine kilder (min understreking). Inntil nylig var det gjennom utstillinger, publikasjoner og foredrag publikum fikk vite hva som faktisk lå gjemt i de ulike museers mørke og hemmelighetsfulle magasiner. Selv ikke medarbeidere på samme museum hadde oversikt over hva de faktisk hadde.

Gjennom lansering av digitaltmuseum.no – og også andre baser som Oslo Museums eget www.oslobilder.no har enda en ny dimensjon blitt oppdaget – man kan faktisk se egne samlinger kontekstualisert gjennom egne – og ikke minst andre museers samlinger!

Hvem tar vi vare på disse samlingene for? Hvilket mål har vi med å gjemme bort og hemmeligholde fortidens levde liv? Museene er forvaltere av nasjonens hukommelse og vi har ingen rett til å unnlate at folket får ta del i denne hukommelsen.

For meg er dette hovedgrunnene til at museene skal føle seg forpliktet til å legge ut sine kataloger på nett – og åpne opp for bruk av den kunnskapen de forvalter. Det er kun katalogen vår (foto med tilhørende metadata) som ligger ute – formidlingen skjer først når disse blir satt i sammenheng.

1 tanke på “Oslo Museum åpner billedbasen!

  1. Jeg liker! Hurra for Oslo Museum og for denne gaven til nasjonen som gjorde feiringen av Grunnlovsdagen enda festligere. Hurra!
    Hilsen Lars (pensjonist)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s