Gi plass til Wenche Foss!

Dagen etter at Wenche Foss døde 28. mars i år, var avisene fulle av forslag om å knytte hennes navn til en gate eller plass i hjembyen Oslo. Idéene myldret på diskusjonssidene, mange dårlige, noen ikke helt alvorlig ment. Førstekonservator Lars Roede ved Oslo Museum har svaret.

Tekst: Lars Roede, førstekonservator Oslo Museum

Til vestkanten?

Byrådsleder Stian Berger Røsland var tidlig ute og antydet allerede 29. mars en ennå navnløs gate i Bjørvika. Å nei, hun tilhørte jo vestkanten, protesterte Ellen Heiberg, som bor i Oscars gate 63, i leiligheten hvor Wenche Steenfeldt Foss ble født i 1917. Ikke uventet ble det ropt historieløst! av mange som syntes at Oscar burde beholde gaten som fikk hans navn i 1864. De fleste forsvarer også faren Carl Johan, som både nå og tidligere ble truet med å miste sin gate fordi han angivelig var svensk. Det er selvfølgelig feil, han var fransk. Og i Norge norsk.

(Det forundrer at ingen har foreslått å gi henne Herman Foss´ gate. Det ville ha blitt en billig løsning, siden gateskiltene kunne beholdes og bare utstyres med en klistrelapp med nytt fornavn. Men også den gaten ligger vel for langt mot øst.)

Frogner plass er svaret

Nå har debatten stilnet, men det tenkes nok stadig intenst Rådhuset. Hjelpen er på vei, på Oslo Museum har vi løsningen klar: Frogner plass! Wenche Foss bodde i sine siste år like i nærheten, og det ville ha gledet henne å navnet knyttet til dette stedet i hjertet av vestkanten. Frogner gård er historisk og har gitt navn både til bydelen og til plassen, men plassnavnet er ikke så historisk at proteststormen blir øredøvende. Den begynte som et veikryss i møtet mellom Frognerveien og den eldgamle Frognerhøiveien, fikk større betydning da Kirkeveien ble anlagt i 1855, ble endestasjon for Frognertrikken i 1902, og ble for alvor en plass da Kirkeveien ble utvidet og fikk trikkelinje videre til Majorstuen i 1914.

På Frogner hovedgård holder Oslo Museum til, byens eget museum som viderefører tradisjonen fra det gamle Bymuseet, og som nå også huser Teatermuseet. Teaterdronningen ville ha elsket nærheten til dette museet som favner to ting hun var glad i: byen og scenekunsten. Hun fortjener Frogner plass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s