Mer kunnskap, dialog og debatt

Tragiske hendelser har rammet vår by og hele nasjonen. Et stort antall mennesker er blitt drept, flere skadet og mange har mistet kjære familiemedlemmer eller venner. Norge har de siste ukene vært og er et land i sjokk og sorg. Vi har lenge visst at terroren kan ramme oss, men kanskje ikke helt trodd på det likevel. Derfor er det som nå har skjedd ubegripelig for de fleste av oss.

Tekst: Lars Emil Hansen, konstituert direktør Oslo Museum

På tross av sorg, har de siste ukene også vært preget av håp og samhold. Vi har tatt byens rom tilbake. Og vi har stått sammen. Mange mennesker har møtt opp i felles aktiviteter og seremonier, mange har tent lys i Domkirken, og enda flere har lagt ned blomster og tent lys utenfor kirken eller andre steder i byen. Ingen som har vært i Oslo kan ha unngått å se alle blomstene, ikke bare utenfor Domkirken, men ved nærmest alle fontener, gjerder og plasser i sentrum.

Mange mennesker har sagt at de ønsker å gjøre noe, bidra med noe i denne situasjonen. Det samme har vi sagt til hverandre på Oslo Museum. Hva kan vi som museum gjøre? Hva er ”vårt våpen” som det heter i Nordahl Griegs dikt?

Museene skal være samfunnsinstitusjoner som bygger demokratiet. Vi skal dokumentere samfunnshendelser og samfunnsutviklingen, formidle sentrale prosesser og hendelser som har formet samfunnet og våre liv som enkeltmennesker, og være livssynsnøytrale møteplasser og arenaer for dialog og debatt. Og vi tror det er her vi kan bidra også i denne sammenhengen. Kunnskap, dialog og nyansert debatt må være våre ”våpen”! Museene må arbeide videre med sin formidling av demokratiske verdier og være steder der folk møtes til dialog og refleksjon. I denne aktuelle situasjonen har Maihaugen på Lillehammer gått foran med et godt eksempel ved å stille ut minnekort og hilsener og åpnet opp for at publikum kan tenne lys og skrive hilsener.

Blomsterhavet utenfor Domkirken (Foto: Fredrik Birkelund / Oslo Museum)

Også på Oslo Museum har vi ønsket å bidra. Foreløpig har vi dokumentert byen slik den har sett ut i dagene etter 22.juli – både blomsterhavet og de bygningsmessige ødeleggelsene. Dette materialet vil inngå i museets samlinger, og være en påminnelse til senere generasjoner både om hva som har skjedd, og et minne om den kollektive sorgen og motstanden gjerningsmannen er blitt møtt med. Dette dokumentasjonsmaterialet vil også danne utgangspunkt for en utstilling. Vi har forlenget visningstiden av vår hovedutstilling på Interkulturelt Museum på Grønland – ”Våre hellige rom” – som nettopp handler om sentrale verdier i dagens norske samfunn, respekt og forståelse for forskjellighet, og utarbeider nå nye pedagogiske opplegg tilpasset det som har skjedd. På begge våre arenaer, Bymuseet på Frogner og Interkulturelt Museum på Grønland, har vi også satt opp ” Et tre for sorg og håp” hvor våre besøkende kan skrive ned sine refleksjoner, tanker og følelser og henge dem på treet. Vi har helt siden dette skjedde opplevd stor pågang av besøkende, deriblant utenlandske turister, som ønsker å vise sin medfølelse. Museet planlegger i løpet av høsten også flere dialogmøter om verdier, multikulturalitet og hva slags samfunn vi ønsker at Norge skal være framover.

Oslo Museum ønsker å bidra til et åpent og demokratisk samfunn, og en inkluderende og raus by. Vi føler med de som er rammet av tragedien, og vil fortsette vårt arbeid for respekt, forståelse og dialog mellom mennesker med forskjellig bakgrunn og kultur.

Oslo og Norge er blitt et annet samfunn etter 22. juli. La annerledesheten være et enda bedre samfunn, preget av mer samhold, mer dialog og mer respekt og forståelse for andre.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s