Byen min er Oslo

Gode innspill. Et strålende konsept er relansert. Oslos politikere vil tilby byens skolebarn undervisning om storbyen de vokser opp i.

Heimstadlære var navnet på dette faget på 1960-tallet, og det var et fag som inneholdt lokalhistorie, samfunnskunnskap og lokale spesialiteter, formidlet i en blandet praktisk og teoretisk form.

Tekst: Lars Emil Hansen, konstituert direktør Oslo Museum

Tanken er selvsagt at mer kunnskap gir sterkere tilhørighetsfølelse, noe som igjen fremmer integrering og skaper trivsel og trygghet. Byrådet har derfor vedtatt å styrke innsatsen på skoler med mer enn to tredjedeler minoritetsspråklige, mens Venstre slår til med et forslag om et Oslo-fag i skolen under parolen «Ingen skal vokse opp uten å kjenne Oslo».

Dette er gode og viktige innspill til integreringsdebatten. Oslo Museum har i en årrekke arbeidet med å formidle byens mangfoldige historie. Vår erfaring er at alle Oslos barn og unge (og voksne for den del) har behov for å bli kjent med byen sin. Etter vårt syn må felles kunnskap og referanserammer til for å skape en inkluderende «vi-følelse» i befolkningen.

Oslo Museum besitter mye av den kunnskapen Venstre etterspør. Vi samarbeider nært med Den Kulturelle Skolesekken, og tilbyr i tillegg en rekke omvisningstemaer som er etterspurt i skoleverket. Vi bidrar derfor gjerne til å utvikle politikernes nye Oslo-fag.

Spørsmålet er om byens politikere er like interessert i å bidra? Oslo Museums hovedutstilling i Frogner hovedgård er nærmere 30 år gammel og moden for fornyelse. Våre gode pedagoger klarer til dels å bøte på utstillingens mangler, men som selvstendig formidlingsmedium er utstillingen utdatert. En ny og aktuell utstilling om byens historie vil være et viktig tiltak for å nå målet om at «Ingen skal vokse opp uten å kjenne Oslo».

Oslo Museum ønsker å bidra til mer kunnskap og mindre synsing i dialogene om byens utvikling, og til respekt og forståelse for vårt menneskelige mangfold. Vi tilbyr herved våre tjenester.

Denne teksten ble trykket i Aftenposten Aften 23.06.2011, og er et tilsvar på Venstres innlegg i samme avis om ønsket om å lage et eget oslofag i grunnskolen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s